Squashgruppspel

Spelform:

 • Gruppspel, nio spelare i varje grupp, alla möter alla en gång under en period på nio veckor.
 • Fyra individuella perioder per kalenderår, du kan anmäla dig för en period, dvs inte ett helt år.
 • Inget behov av klubbtillhörighet eller spelarlicens!
 • Stege-funktion: Upp/nedflyttningar mellan grupperna vid periodavslut innan ny period börjar.
 • Varje spelare har en spelledig vecka under en period.
 • Bäst av 5 game med rak räkning till 11 med tie-break (vinst med 2 poängs marginal) efter 10-10.
 • Resultatet registreras online av vinnaren på www.ligaspel.se/vasterort vilket ger direkt uppdaterade tabeller.
 • Speltiden för uppvärmning och match är 45 minuter, dvs normal bantid.
 • Uppvärmningen/inbollning är enligt reglerna 5 minuter, 2,5 minuter på vardera sida och man slår bollen 1-3 ggr till sig själv innan man slår över den till motståndaren.
 • Först uppräknad spelare ("Spelare 1") på spelschemat tillhandahåller boll som ska vara ny/oanvänd Dunlop Pro Squash Ball (double yellow dot)
 • Paus mellan games är tillåten men försök att begränsa det till 90 sekunder som är standard längden för en paus i en squash match. Vid snabbt avklarad match kan resterande bantid användas för träningsspel.
 • Är matchen ej färdigspelad så gäller resultatet då tiden tog slut om inget annat sagts om avslutande av match.
 • Först uppräknad spelare i spelprogrammet håller med matchboll (Double Yellow Dot).
 • Ingen domare, spelarna dömer själva sin egen match efter bästa förmåga.

Intresserad? Skriv in dina uppgifter direkt på  https://ligaspel.se/join/vasterort/mix eller skicka ett mail till vasterort-sport@hotmail.com men byt ut sport mot din favoritsport så kommer det fram. 

Speldagar:

Speldagar är Måndagar, Tisdagar och Torsdagar och första speltid kl 17.30 och sista 20.30.

Speltiderna varierar lite vecka från vecka. Om en dag/tid inte skulle passa så finns möjlighet att boka om tiden om det görs innan kl 12.00 (lunch) på speldagen. Då får man tiden tillgodo att spela vid annan dag/tid så länge det finns en bana tillgänglig.

Rekommendationen är att först ringa motståndaren för att meddela att man inte kan spela och försök då att hitta ett annat datum som passar båda och sedan ringa hallen för att avboka ordinarie speltid samt att boka in den nya tiden.

Observera att kl 12.00 speldagen också gäller som deadline för att skjuta upp en match! Kontaktar man motståndaren först efter denna tidpunkt så är det upp till motståndarens goda vilja och möjlighet att acceptera nytt speldatum/tid. Annars kan motståndaren hävda WO-vinst med all rätt men rekommendationen är att försöka hitta nya speltillfällen för att få så många matcher spelade som möjligt. Det är därför som spelvinster värderas högre än en WO-vinst.

Se mer 'Vid förhinder / Uppskjuten Match'.

Notera att ordinarie speldagarna kan hamna på helger så se till att boka om dessa om man inte tänker spela den dagen.

Poänguträkning:

För att motivera att matcher spelas i så stor utsträckning som möjligt så har vi denna poängfördelning:

ResultatVinnareFörlorare
3-071
3-162
3-253
3-WO3-1

Sluttabellerna:

Tabellerna rangordnas enligt följande:

 • Poäng
 • Inbördes vinster
 • Vinster
 • Game skillnad
 • Antal spelade matcher
 • Slumpen avgör!

Om två eller fler spelare skulle hamna på samma poäng och vara kanske markant bättre eller sämre än övriga i gruppen så försöker vi behandla dem lika, dvs flytta upp alla eller flytta ner alla. Om det inte är (praktiskt eller rättvist) möjligt beroende på hur det ser ut i de andra grupperna så måste vi skilja på dem via ovan rangordning.

Upp och nedflyttningar mellan grupperna:

Efter varje period sker omflyttningar baserat på resultaten. Principen är att den överst placerade i en grupp placeras i den ovanför och den längst ner placeras i den nedanför. Beroende på ovanligt jämnt/ojämnt resultat, nytillkomna, avhopp, etc så kan antalet omflyttningar bli fler eller färre men tanken är att få så jämna grupper som möjligt allt eftersom perioderna fortskrider.

Tävlingsledningen gör ny gruppindelning inför varje period. Det normala är dock att endast en spelare flyttas upp/ner från respektive grupp. Och rekommendationen är att försöka spela alla matcherna för då visar resultatet automatisk var man passar spelmässigt och försök att även acceptera nedflyttningar, vi försöker göra spelet så rättvist som möjligt och spelmässigt roligt för alla. Se appendix 1 för litet exempel.

Vid skapande av nya grupper kan större omflyttningar ske och då kan ovanstående riktlinjer kanske inte följas.

Fortsatt spel i efterföljande perioder:

Spelare förväntas även spela efterföljande period och är automatiskt anmäld till denna, ingen ny anmälan behöver göras. Om man inte har för avsikt att vara med i nästa spelperiod så är det viktigt att man meddelar det i god tid, minst 2 veckor innan spelstart, så att en ersättare kan hittas.

Ring motspelaren innan spel:

För att undvika situationer där man står på banan och motståndaren inte dyker upp kan man ta för vana att ringa honom dagen innan eller under förmiddagen och verifiera att det blir spel. Det är ett enkelt sätt att slippa uppskjutna matcher och WO-situationer. Det är visserligen en spelares uppgift att vid förhinder/sjukdom kontakta motståndaren samt hallen men ibland händer det att man helt enkelt missar/glömmer bort att det är match samt vid oplanerade händelser, force majeure. Så ett samtal är ett enkelt sätt att försäkra sig om att matchen blir av.

Vid förhinder / uppskjuten match:

Som bekant gäller att om man skall skjuta på en match så måste man ringa innan lunch, kl 12.00, till hallen så de kan markera banan som ledig för att de skall kunna hinna hyra ut den. Då finns den bantiden tillgodo att utnyttjas vid senare lämpligare speltillfälle. Denna tidpunkt gäller också för att meddela motståndaren att man inte kan spela den dagen. Kontaktar man motståndaren efter kl 12.00 är det upp till motståndarens goda vilja och möjlighet att spela vid annat tillfälle. Är inte detta möjligt så är WO det som gäller. Men om en spelare får förhinder så kan man kolla med den spelare som är spelledig just den matchdagen (om man inte spelat mot honom) och spela den matchen i förväg och sedan eventuellt utnyttja den andra tiden för spel mot spelaren som fick förhinder. För att undvika problem i slutet av perioden så bör man försöka boka in ospelade/uppskjutna matcher i god tid.

OBS: Det går bara att avboka eller omboka match genom att ringa hallen 08-761 44 44  (eller vara på plats i kassan) och uppge det matchnr som matchen har.

WO (Walkover):

Att lämna WO ger -1 poäng och att få en WO match ger 3 poäng. Normalt sett vill vi undvika WO matcher, försök om möjligt spela matchen vid lämpligare tillfälle istället. Det är den spelare som skjuter på en match som är ansvarig för att dels boka av den ordinarie speltiden samt att kontakta motståndaren för att boka in ett nytt speltillfälle. Avbokas inte tiden får den som skjuter på matchen stå för banhyra då matchen senare spelas. Och kontaktar han inte motståndaren innan omgång 8 för att hitta ett nytt speldatum så har motståndaren rätt till WO. Om nytt speltillfälle, hänvisning till framtida vecka/veckor eller dag, bestämts men avbokas eller skjuts upp på nytt så faller det på den som avbokade tiden senast att boka in nytt speltillfälle. Om en spelare missar ett speltillfälle och matchen blir WO-markerad så är det upp till motståndaren om han vill och kan spela om matchen innan periodens slut, spelaren som missade speltillfället får då bekosta ny banhyra.

För att undvika oklarheter med WO vid periodens slut så gäller följande:

 • Om en match skulle ha spelats tidigare än omgång 8 och spelarna inte hittar någon ny tid innan periodens slut som passar båda spelarna så blir matchen ospelad, noll poäng åt båda. Detta förutsatt att den spelare (Spelare A) som lämnade återbud senast har kontaktat Spelare B innan omgång 8 för att komma överens om ny speltid. Har han inte gjort det utan kontaktar Spelare B först efter omgång 8 så är det WO-vinst till Spelare B om Spelare B inte kan spela. Detta då Spelare B inte kan hållas ansvarig att tvingas vara spelbar den sista veckan/veckorna utifall att Spelare A skulle få för sig att vilja spela då utan tidigare framförhållning.
 • Om match som ingår i omgång 8 eller 9 skall flyttas så måste man bestämma sig för ny tidpunkt direkt. Kan man inte komma överens om nytt speldatum så förlorar den som inte kan det ordinarie speldatumet på WO. Om man bestämmer nytt speltillfälle och om den nya tiden senare visar sig inte fungera för den ena spelaren så kan den andra spelaren ta WO-vinst eller acceptera nytt speltillfälle.
 • Periodens slut är normalt datumet för omgång 9 + 9/7 dagar, dvs Torsdagen veckan efter omgång 9. 

Ingen WO vid första omgången

Inför periodstarten kan det finnas spelare som inte läst email och inte uppmärksammat att de skall spela och kan därför inte hjälpa om de inte dyker upp på banan och därmed ogillas WO (walkolver) i denna första omgång.

Men inte om du kontaktat motståndaren (eller om motståndaren kontaktat dig) och ni båda bekräftat att det blir match på utsatt matchdag och om sedan motståndaren inte infinner sig till spel. Då är det givetvis WO.

Använd helst telefon för kontakt. Får ni ingen bekräftelse på att motståndaren verkligen läst email eller sms eller avlyssnat telefonsvararmeddelanden så räknas inte det som kontakt.

Minst 4 spelade matcher

Vi tillämpar en princip där man måste ha spelat minst 4 matcher för att de skall räknas med. Med spelad match räknas inte WO-matcher. Detta för att om en spelare har få antal spelade match så påverkar det övriga i gruppen då en del har fått spela och en del inte fått spela och därmed inte fått samma chans att vinna poäng. Så då för att göra det mer rättvisande för alla spelare i gruppen så nollställs därmed de fåtal spelade matcherna. I de fall då det inte påverkar tabellen så kan matcherna förbli registrerade istället.

Betalning i kassan:

 • Avgiften betalas i kassan i hallen; kontant eller med kort vid första speltillfället.
 • Avgiften är 650:- per period och inkluderar banhyra. Om du betalar 4 perioder vid ett tillfälle så kostar det 2380:- dvs totalt 220:- billigare
 • Det finns ett mycket fördelaktigt kort som förutom deltagande i gruppspelet under 1 år också ger möjlighet till obegränsat squash-spel, dvs i princip samma som Komethallens MAX-kort fast det bara omfattar squash som sport. Det kostar idag endast 3500:-.

Spelhall:

Spelhall:Komethallen
Adress:Girovägen 8, 175 62 Järfälla
Telefon:08-761 44 44

Appendix 1: Upp och nedflyttningar

Det som är "normalt" är att en flyttas upp och en flyttas ner baserat på hur spelarna placerat sig vid periodens slut. Men det finns en del tillfällen då det sker annorlunda varianter, ett exempel är det slutar spelare i en grupp och de spelare som finns på tur i kölistan inte passar att spela i den gruppen pga för annorlunda spelnivå jämfört med de som slutar. Det har tex hänt att vi flyttat upp flera spelare från en grupp då det slutat spelare i någon grupp ovanför och när de nya spelarna placerats i grupperna nedanför. Det som händer då är att alla spelare skiftas ett eller flera steg uppåt. Eller nedåt vilket jag tänkte exemplifiera nedan.

Så här ser grupperna ut vid periodens slut:

Grupp 1:
1 Paul
2 David
3 Michael
4 Sven
5 Mats
6 Kjell
7 Karl
8 Benny
9 Clas

Grupp 2:
1 Mikael
2 Jan
3 Håkan
4 Jens
5 Erik
6 Hans
7 Magnus
8 Gunnar
9 Bengt

Det normala är att Clas placeras i grupp 2 och Mikael i grupp 2. I grupp 2 slutar Jan och Jens.

Grupp 1:
1 Paul
2 David
3 Michael
4 Sven
5 Mats
6 Kjell
7 Karl
8 Benny
9 Mikael - upp från grupp 2 => 1:a

Grupp 2:
1 Clas - ned från grupp 1 => 9:a
2
3
4 Håkan
5 Erik
6 Hans
7 Magnus
8 Gunnar
9 Bengt

Kö-listan ser ut så här:
Jörgen - Grupp 1 nivå
Peter - Grupp 1 nivå
Grupp 1 nivå är att de tydligt hör hemma i Grupp 1 pga att de tidigare spelat där och/eller de är bättre spelnivåmässigt än de bästa spelarna i Grupp 2.

Och vad som sker då är detta att även Karl och Benny flyttas ner från grupp 1 för att göra plats för ersättarna:

Grupp 1:
1 Paul
2 David
3 Michael
4 Sven
5 Mats
6 Kjell
7 Jörgen - ny ersättare
8 Peter - ny ersättare
9 Mikael - upp från grupp 2 => 1:a

Grupp 2:
1 Karl - ned från grupp 1 => 7:a
2 Benny - ned från grupp 1 => 8:a
3 Clas - ned från grupp 1 => 9:a
4 Håkan
5 Erik
6 Hans
7 Magnus
8 Gunnar
9 Bengt

En variant av ovan är att Mikael som flyttades upp har lägre spelnivå än tex Karl som flyttades ner. Det är svårbedömt men baserat på tidigare inbördes möten och placeringar kan vi göra den bedömningen och det skulle då innebära att ingen flyttas upp från grupp 2:

Grupp 1:
1 Paul
2 David
3 Michael
4 Sven
5 Mats
6 Kjell
7 Karl - kvar i grupp 1
8 Jörgen - ny ersättare
9 Peter - ny ersättare

Grupp 2:
1 Benny - ned från grupp 1 => 8:a
2 Mikael - kvar i grupp 2 => 1:a
3 Clas - ned från grupp 1 => 9:a
4 Håkan
5 Erik
6 Hans
7 Magnus
8 Gunnar
9 Bengt

Hittills har vi nästan alltid flyttat upp den som kommer överst i en grupp men omständigheterna kan göra att ovanstående scenario kan infinna sig för att balansera grupperna så de blir så jämna som möjligt.

Så, bara för att man kommer 6:a, 7:a eller 8:a i en grupp är det inte säkert att man blir kvar, omständigheterna avgör. Och även om man kommer 9:a så behöver det inte innebära att man flyttas ner men det är ganska vanligt att så sker. Likaså åt andra hållet, bara för att man kommer 2:a, 3:a eller 4:a, behöver det inte innebära att man inte blir uppflyttad. Och även om man kommer 1:a så behöver det inte innebära att man flyttas upp men det är väldigt troligt att det sker.